Επικοινωνήστε μαζί μας
Social Media

Το Μπάσκετ στην Ελλάδα

Το μπάσκετ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1918 μέσω της ΧΑΝ -κυρίως- και του "οίκου του στρατιώτη". Τότε, στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών, πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ στην Ελλάδα. Μερικά μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Στεργιάδης, που υπήρξε μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ, πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μία μπάλα ποδοσφαίρου πρωτόπαιξαν μπάσκετ.
Η ΧΑΝ φρόντισε να διαδοθεί το άθλημα στα σχολεία και στους συλλόγους, ενώ συγχρόνως άρχισε να διοργανώνει και αγώνες. Μάλιστα, το 1920 έγινε στη Σμύρνη και το πρώτο τουρνουά, με τη συμμετοχή πέντε ομάδων και νικητής ήταν ο Πανιώνιος. Αυτά τα τουρνουά συνεχίστηκαν μέχρι το 1924 και άρχισαν να παίρνουν μέρος φοιτητές και μαθητές. 
Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ. Αν αυτό θεωρηθεί ως πρώτο, η ΑΕΚ είναι η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών.
Ουσιαστικά όμως η επίσημη περίοδος για το ελληνικό μπάσκετ αρχίζει το 1927, όταν ο ΣΕΓΑΣ συγκρότησε την πρώτη Τεχνική Επιτροπή του μπάσκετ, αποτελούμενη από τους Απόστολο Νικολαΐδη, Νικόλαο Λορέντη, Γιώργο Λιβαδά, Δημήτρη Λέζο και Κωνσταντίνο Καλούδη. Δύο χρόνια αργότερα διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα. Πήραν μέρος ο Πανελλήνιος, ο Εθνικός Αθ., οι Ν. Βύρωνος, η ΧΑΝ, η ΑΕΚ, η Σχολή Ευελπίδων και ο Πανιώνιος. Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Πανελλήνιος. Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Αθηνών το 
1930 και τη χρονιά εκείνη διοργανώθηκε και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του κέντρου μετείχαν η Νήαρ Ηστ και ο Πανιώνιος. Τη Θεσσαλονίκη εκπροσωπούσαν ο 'Άρης, που κατέλαβε και την πρώτη θέση, και η ΧΑΝΘ (τερμάτισε δεύτερη). Η Νήαρ Ηστ επανέλαβε την επιτυχία τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ΧΑΝΘ πήρε τα σκήπτρα από τον 'Άρη.
Το 1932 εμφανίστηκε η Πανεπιστημιακή ομάδα των Αθηνών, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος στην προπολεμική περίοδο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1933 και το 1934, αλλά την επόμενη χρονιά αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον διευθυντή του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου.
Ο Πανελλήνιος στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει ο Ηρακλής που έχει στις τάξεις του τους ψηλότερους παίκτες (Νανές, Μαντόπουλος). Το Πανεπιστήμιο που δημιούργησε πάλι αξιόλογη ομάδα κέρδισε το 1936 το πρωτάθλημα Αθηνών, αλλά δεν πήρε μέρος στο πανελλήνιο, που έγινε στη θεσσαλονίκη. Αντικαταστάθηκε από τη Νήαρ Ηστ, που κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ελλάδας.
Την επόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο πήρε τα πρωτεία κερδίζοντας στον τελικό τη Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της Καισαριανής είναι η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη. Ηταν ο καθηγητής Γουέρλντ, που εργαζόταν στο κολέγιο Αθηνών.
Στα τελευταία χρόνια της προπολεμικής περιόδου εντυπωσίασε η ομάδα του Πανελληνίου, που κατέκτησε διαδοχικά τρεις φορές τον τίτλο. Όμως, τα ακατάλληλα γήπεδα αλλά και το σύστημα του πρωταθλήματος, που υποχρέωνε τις ομάδες να δίνουν την ίδια μέρα τρεις και τέσσερις αγώνες, αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα.
Πριν από τον πόλεμο έγιναν και οι δύο πρώτοι αγώνες της εθνικής ομάδας, με αντιπάλους εκτός έδρας την Τουρκία και την Αίγυπτο. Μάλιστα η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έγινε σε κλειστό γήπεδο με παρκέ, κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική ομάδα. Στην περίοδο της Κατοχής, διοργανώνεται ανεπίσημα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και νέοι αθλητές εμφανίστηκαν.
Οι παίκτες του Πανελληνίου δημιούργησαν μία δική τους ομάδα, που την ονόμασαν "Μίλων" και διεκδικούσαν το πρωτάθλημα από τον Σπόρτιγκ. Το έδαφος είναι πρόσφορο πια για την ανάδειξη του ελληνικού μπάσκετ και το κοινό έτοιμο να δεχτεί αγώνες με μεγάλες ομάδες. Τα γήπεδα αποδεικνύονται ανεπαρκή για να χωρέσουν το αυξανόμενο πλήθος των θεατών και οι ομάδες διδάσκονται τη νέα τακτική της καλαθόσφαιρας από τις αμερικανικές ομάδες.
Το χαρακτηριστικό της δεύτερης μεταπολεμικής περιόδου του ελληνικού μπάσκετ ήταν η επικράτηση των ομάδων των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων, που τη διέκοψε μόνο η παρένθεση της ομάδας του Πανελληνίου.
Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1945 και ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον τίτλο. Από το 1949 άρχισαν να διοργανώνονται πρωταθλήματα και σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Ρόδο και τη Χαλκίδα, όπου διακρίνονταν οι ομάδες του Σκαγιοπούλειου, της ΑΕΝ και του Τρίτωνα.Από το 1951 άρχισε η κυριαρχία του Πανελληνίου, που χάρη στις επιτυχίες της θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η περίοδος μέχρι και το 1957 σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του Πανελληνίου, του οποίου οι πέντε παίκτες του συγκροτούσαν και την εθνική ομάδα.Τότε άρχισαν και οι πρώτες μεταγραφές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Στεφανίδης, ο Ματθαίου και ο Μουρούζης πήγαν στην Ιταλία, ενώ ο Ρουμπάνης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης φοίτησε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Οι πρώτοι κανονισμοί
Οι πρώτοι κανόνες εφαρμόστηκαν το 1929 από τον Λούις Ρίες, καθηγητή φυσικής αγωγής της ΧΑΝ. Ο ίδιος, το 1934, εφάρμοσε στην Ελλάδα και τους διεθνείς κανονισμούς. Όμως, παρά τη μεγάλη δραστηριότητα που είχε το μπάσκετ στην Ελλάδα, οι διεθνείς αγώνες ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη το 1936 και αφού το 1934 είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια για φιλικό παιχνίδι με την Ιταλία.
Το 1939 ο Μίλων, που έδρευε στην Αίγυπτο, ήρθε σε επαφή με τον Σπόρτιγκ και δημιούργησαν μια ομάδα που μας εκπροσώπησε το 1940 σε αγώνες στην Αίγυπτο. Αυτές οι δύο ομάδες, Μίλων και Σπόρτιγκ, πρόσφεραν πολλά στο ελληνικό μπάσκετ, κυρίως σε θέματα τεχνικής.

* το κέιμενο είναι από το βιβλίο "Ενας αιώνας Μπάσκετ" του Τάκη Ευσταθίου


Ιστορία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Το 1927 δημιουργήθηκε η πρώτη Τεχνική Επιτροπή Αθλοπαιδιών στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. με Πρόεδρο τον Α. Νικολαϊδη και μέλη τους κ.κ. Νικ. Λωρεντήν, Γ. Λιβαδά, Δ. Λέζον & Κοκαλούδη.
Τα επίσημα Πανελλήνια Πρωταθλήματα άρχισαν να διεξάγονται από το 1928. Έκτοτε κάθε χρόνο διεξάγονται τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα εκτός από τα έτη 1931 έως 1934, 1941 έως 1945 και 1948, 1952 και 1956 που δεν διεξήχθησαν για διαφόρους λόγους.
Το 1936 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών στην Κωνσταντινούπολη (25/06/1936) και σ΄ αυτήν συμμετείχαν οι αθλητές Αγγέλου,  Σαπουντζάκης, Νανές, Μπαχώμης, Αμαραντίδης, Βάσσης, Σκυλογιάννης και Κουτσαλέξης. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Μάικ  Στεργιάδης.
Το 1958 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών στην Αθήνα (15/04/1958) και σε αυτήν συμμετείχαν οι αθλήτριες: Ζαπονίδου, Σκριβάνου, Βαρελοπούλου, Αρναούτογλου, Κανδιά, Ηρωίδου, Χριστακοπούλου, Πολυμενάκου, Μικελέτη και Κελέρη.
Το 1965 με απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.(30/09/1965) συνεστήθη ανεξάρτητη Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών και ονομάσθηκε «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ» (Ε.Ο.ΑΠ.) Το 1966 με την 3644/22.02.66  απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών  αναγνωρίσθηκε η Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών και την 22/02/1966 ενεγράφη στην F.I.B.A. Την 31/12/1966 οι Σύλλογοι που άνηκαν στην Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών ήταν 129.
 
Η πρώτη προσωρινή διοικούσα επιτροπή ήταν:
ΑΘΑΝ. ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ, ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ, Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΚΛ. ΝΑΣΛΑΣ,ΣΠ. ΚΑΜΙΖΟΥΛΗΣ. Ν. ΚΑΡΑΒΙΑΣ, ΤΖΑΚ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΑΝΤ. ΠΑΡΙΑΝΟΥΣ, ΙΩΑΝ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΕΝΤΗΣ, ΔΗΜ. ΜΑΤΑΛΑΣ,.ΙΩΑΝ. ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ, ΕΛ. ΒΑΛΛΑΣ, Κ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΑΝΤ. ΤΖΙΚΑΣ, ΑΓ. ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠ. ΔΟΥΚΑΣ, ΑΝΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΔΙΟΝ. ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ
 
Την 31/12/1966 οι Σύλλογοι που άνηκαν στην Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών ήταν 129.
Την 10/09/1966 έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών η οποία  και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΕΝΤΗΣ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΡΙΑΝΟΣ
Β΄ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΡΥΔΑΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΕΦΟΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΒΑΛΛΑΣ  - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΟΥΚΑΣ - ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΜΙΖΟΥΛΗΣ  - ΙΩΣΗΦ ΛΕΒΗ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΤΑΛΛΑΣ  - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΜΟΥΔΗΣ - ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ
 
Το 1970 διαχωρίστηκε το Μπάσκετ από τις Αθλοπαιδιές και δημιουργήθηκε ανεξάρτητη ομοσπονδία του αθλήματος  με τον τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ «ΕΟΚ» με έδρα την Αθήνα (Σαροπούλου 11 , πίσω από το Μουσείο). Η Ομοσπονδία εγκρίθηκε με την 48/70 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και ενεγράφη στο Βιβλίο αναγνωρισμένων Σωματείων με την 11366/10-04-1970 απόφαση. Σήμερα στη δύναμη της Ομοσπονδίας ανήκουν 1198 Σύλλογοι και στα μητρώα της είναι εγγεγραμμένοι 423.183 Αθλητές.
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της FIBA.Συγκεκριμένα την 18η Ιουνίου του 1932, ιδρύθηκε η FIBA απο τις Ομοσπονδίες των χωρών της Αργεντινής, Τσεχοσλοβακίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ελβετίας.
Εκλεγμένοι Πρόεδροι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης υπήρξαν οι παρακάτω:
·+Βάλλας Βλαδίμηρος από Δεκέμβριο του 1975 μέχρι Ιούλιο του 1977
·Αλεξάνδρου Ζαχαρίας από Ιούλιο του 1977 μέχρι Φεβρουάριο του 1998
·Βασιλακόπουλος Γιώργος από Φεβρουάριο του 1998 μέχρι Νοέμβριο του 2002
·+Καπαγέρωφ Πέτρος από Απρίλιο του 2002 μέχρι Δεκέμβριο του 2002
·Μιαούλης Ανδρέας από Δεκέμβριο 2002 μέχρι και σήμερα
Επίτιμοι Πρόεδροι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είναι:
·Αλεξάνδρου Ζαχαρίας από τον Απρίλιο του 2002

Οι μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ
 
 • 1919 Πρώτη επίσημη εμφάνιση του μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη, με φορέα την ΧΑΝΘ
 • 1928 Ο Ηρακλής κατακτά το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών.
 • 1932 Η Ελλάδα γίνεται μέλος της FIBA.
 • 1936 Στις 25 Ιουνίου η Εθνική Ομάδα Ανδρών δίνει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της στην Τουρκία( Κωνσ/πολη)
 • 1949 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα(Αίγυπτος)
 • 1963-64 Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Α' Εθνικής Ανδρών
 • 1955 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 3η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Ισπανία)
 • 1966 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών, που περιλαμβάνει το μπάσκετ και το βόλεϊ.
 • 1968 Μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης,
 • 1968 Ο ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ κατακτά το πρώτο Πρωτάθλημα της Α Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών
 • 1970 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
 • 1970 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα).
 • 1971 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 3η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Τουρκία)
 • 1975 Η Εθνική Ομάδα Παίδων κατακτά την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα).
 • 1976 Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο κύπελλο Ελλάδας Ανδρών.
 • 1979 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Γιουγκοσλαβία)
 • 1983 Καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η απ' ευθείας μετάδοση αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ από την τηλεόραση
 • 1986 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών μετέχει για 1η φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατατάσσεται στην 10η θέση
 • 1987 Θεσπίζονται τα πρωταθλήματα της ΑΙ και της Α2 Εθνικής κατηγορίας τα οποία κατακτούν αντίστοιχα ο ΑΣ ΑΡΗΣ και ο ΓΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
 • 1987 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 1η θέση στο Ευρωμπάσκετ ( Αθήνα)
 • 1987 Η Εθνική Ομάδα  κατακτά την 3η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Συρία)
 • 1988 Επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ξένου παίκτη σε κάθε ομάδα της ΑΙ
 • 1989 Η Εθνική Ομάδα Παίδων κατακτά την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ισπανία)
 • 1989 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 2η θέση στο Ευρωμπάσκετ (Γιουγκοσλαβία)
 • 1990 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 6η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Αργεντινή)
 • 1991 Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Ευρωπαϊκό ΚύπελλοΚυπελλούχων (Γενεύη)
 • 1991 Η Εθνική Ομάδα Παίδων κατακτά την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Θεσ/νίκη)
 • 1991 Η Εθνική Ομάδα  Ανδρών κατακτά την 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Θεσ/νίκη)
 • 1991 Η Εθνική Ομάδα Γυναικών κατακτά την 3η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Θεσ/νίκη)
 • 1992 Επιτρέπεται η συμμετοχή και δεύτερου ξένου παίκτη στις ομάδες της ΑΙ.
 • 1992 Το πρωτάθλημα της ΑΙ μετακομίζει από την ΕΟΚ στην ΕΣΑΚΕ
 • 1992 Η Εθνική Ομάδα Ελπίδων κατακτά την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα)
 • 1993 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 4η στο Ευρωμπάσκετ (Γερμανία)
 • 1993 Ο Άρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων (Τορίνο)
 • 1993 Η Εθνική Ομάδα Παίδων κατακτά την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Τουρκία)
 • 1994 Ο ΠΑΟΚ, κατακτά το Κύπελλο Κόρατς   (Ιταλία-Ελλάδα)
 • 1994 Η Εθνική Ομάδα Νέων κατακτά την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα)
 • 1994 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα(Καναδάς).
 • 1995 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Αθήνα)
 • 1995 Η Εθνική Ομάδα Παίδων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Πορτογαλία)
 • 1996 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται  πρωταθλητής Ευρώπης (Παρίσι)
 • 1996 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών μετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες-κατακτά την 5η θέση (Ατλάντα)
 • 1996 Ο Σπόρτιγκ κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών
 • 1997 Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται  Πρωταθλητής Ευρώπης (Ρώμη)
 • 1997 Ο Άρης κατακτά το κύπελλο Κόρατς (Ελλάδα-Τουρκία)
 • 1997 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 4η στο Ευρωμπάσκετ (Ισπανία).
 • 1998 Η  Εθνική Ομάδα Ανδρών να κατακτά την 4η θέση στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών (Αθήνα)
 • 1998 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Βουλγαρία).
 • 1989 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 2η Θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γιουγκοσλαβία)
 • 1999 Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων η Εθνική μας Ομάδα παίρνει την 2η θέση Σλοβενία).
 • 2000 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Κροατία).
 • 2000 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης (Θεσσαλονίκη)
 • 2000 Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Σαπόρτα (Λοζάνη).
 • 2001 Η Εθνική Ομάδα  κατακτά την 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Τυνησία)
 • 2001 Το Μαρούσι  κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα (Βαρσοβία)
 • 2002 Η Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών κατακτά την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Λιθουανία).
 • 2002 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γερμανία).
 • 2002 Ο Παναθηναϊκός  αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης (Μπολόνια)
 • 2003 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (Ελλάδα)
 • 2003 Ο Άρης κατακτά το Champions Cup της FIBA Europe (Θεσσαλονίκη)
 • 2004 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 5η Θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα).
 • 2004 Η Εθνική Ομάδα Γυναικών, μετέχει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες-κατακτά την 7η Θέση.
 • 2005 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (Ισπανία)
 • 2005 Η Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών κατακτά την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Αργεντινή)
 • 2005 Η Εθνική Ομάδα  Ανδρών κατακτά την 1η θέση στο Ευρωμπάσκετ (Σερβία)
 • 2006 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ιαπωνία)
 • 2007 Ο Παναθηναϊκός  αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθήνα)
 • 2007 Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατακτά την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα (Ισπανία)